Rätt kläder på sjön

När du befinner dig på havet så är det bra att ha rätt kläder på sig, eftersom det leder till en enklare och mer behaglig segeltur. Innan du beger dig ut till sjöss så bör du därför tänka på vilka kläder som lämpar sig bäst för det angivna vädret och om eventuella temperaturändringar kan förekomma.

Att segla och ta sig fram på ett öppet hav kan ge en riktig härlig känsla av frihet, men det gäller också att man som seglare tar ansvar och säkerställer att seglingen är så säker som möjligt. Vilka kläder och utrustning som du har ombord kan göra stor skillnad i vissa situationer. När du befinner dig till sjöss så kan vädret plötsligt ändras och man måste vara beredd på alla olika sorters scenarier som kan uppstå. Att vara förberedd och ta med olika sorters kläder ombord, både för stunder med mycket sol och mild bris eller mörka moln och storm, kan vara livsviktigt. Många tror att kläder som man skall ha till sjöss är dyra att köpa men så behöver det inte alls vara. Man kan exempelvis köpa billiga seglarskor med rabattkod online för att få så mycket som möjligt för pengarna.

Tips på hur man bör klä sig när man seglar

Generellt så bör du alltid tänka på att klä dig inifrån och ut, vilket innebär att använda sig av olika lager och gärna i något sorts funktionsmaterial. När du befinner dig till sjöss så vill du undvika material som inte andas. Lager på lager principen går ut på tre delar:

  • Första lagret är alla sorters kläder som skall vara närmast huden och därmed kunna transportera bort all fukt som uppstår på huden. Detta kan exempelvis vara ett underställ och lämpliga material är ull och polyester.
  • Andra lagret bör hålla värmen så lämpliga material är fleece eller polyester.
  • Tredje lagret är det som aktivt får stå emot vind och vatten, därför lämpar det sig med exempelvis en seglarjacka som tål vatten.

Kläderna som du väljer att använda till sjöss har med andra ord olika syften, och mode behöver inte alltid vara prioriterat. Det viktiga är att du har bra kläder på dig som kommer att göra jobbet när ett oväder drar in.