Gör båten redo för sjösättning

När våren kommer är det äntligen dags att göra båten klar för sjösättning. Det är viktigt att den är rustad och inspekterad på land så du inte får några obehagliga överraskningar när du befinner dig på sjön. Var ute i god tid så du hinner njuta av din båt så länge som möjligt.

Det första du bör göra när du ska sjösätta båten är en grundlig inspektion. Kolla efter hål och rost och andra skador som du kanske inte såg förra året när båten togs upp på land. Missa inte heller att kontrollera så styrning, gas och växlar fungerar som de ska.

Bottenmåla båten medan den är på land

Person painting a boat's bottom with a fresh paint, using roller and black paint, outdoors in the boatyardFör att underlätta för dig är det en god idé att bottenmåla båten medan den är uppställd på land. Om det är första gången bör du kontakta din kommun eller båtklubb för att höra om det finns några speciella regler att förhålla sig till. Genom att bottenmåla båten kommer du slippa skrapa bort alger, snäckor och annat som kan fastna i framtiden. Det finns många olika bottenfärger och du bör anpassa dig efter vilken typ av vatten du kör i samt vilket material din båt är tillverkad i.

Glöm inte att klä dig i lämpliga kläder

När du målar och rustar båten bör du ha ett par billiga arbetsskor i bra kvalitet för att inte smutsa ner dina vanliga skor. Eftersom bottenfärg och andra medel kan innehålla kemikalier är det också en fördel att ta på sig handskar och eventuellt skyddsglasögon. Välj oömma kläder som du inte är rädd om så du kan röra dig fritt och ledigt samt fokusera helt på det jobb du ska göra. Det blir lätt fläckar och smuts på kläderna när du ska förbereda inför den kommande sjösättningen så lämna finskjortan hemma.