Ljusa tider för båtbranschen

Det ljusnar för båtbranschen, är rubriken i denna artikel från Göteborgs Posten – och vidare kan vi läsa att båtintresset just nu är väldigt stort. Detta är självklart härligt, eftersom vi båtälskare självklart vill att intresset ska sprida sig. Och de senaste åren har varit tunga för båtbranschen, i och med lågkonjuktioner och dåligt väder. Men nu, efter två sommrar av bra väder är intresset åter stort. Allt fler vill vara till sjöss, och gärna med en motor på sin båt. Så här säger Magnus Rodin på Rodins Marin i Uddevalla om saken:Båt solnedgång header

 – Vi har inte drabbats så hårt av krisen, då vi har en stabil grund att stå på. Vi har haft det oförskämt bra jämfört med många andra. Men visst märker också vi att intresset för att köpa båt har ökat den här säsongen. Vi märkte det redan förra året.

Goda nyheter – såklart, men för den som vill köpa sin första båt kan det alltså bli lite dyrare detta år i jämförelse med förra. Men om man vill köpa båt och vara säker på att det inte blir ännu dyrare är det nog god tid att göra detta nu. Speciellt om våren blir varm, då kommer intresset att öka ytterligare. För att köpa en båt behöver man vanligtvis ta ett lån, i alla fall om man vill ha en något finare båt och inte har någon sedan tidigare som kan säljas. Bästa lånet att ta vid båtköp är privatlån, någonting du får hos din bank. Glöm dock inte att kontrollera så att du får ett bra lån med rätt ränta. Många går till sin vanliga bank erbjuds ett dyrt lån, utan att se efter ifall det finns andra bättre alternativ. Vidga därför vyerna för att hitta nytt privatlån snarare än att hålla dig fast vid din vanliga bank.

Att tänka på när man köper båt:

  • Var ska den stå? Ansök om båtplats i tid
  • Vad är omkostnaderna för båten (att ha hand om den, båtplats med mera)
  • Vilken båt är rätt för dig? Motor eller segel? Stor eller liten? Ta hjälp av en båtexpert eller gå till båtmässan för råd.