Skydda din båt mot inbrott och stöd

Polisen ser en pågående trend uppåt – båtinbrotten ökar generellt i landet och man upplever också att båtägarna är dåligt förberedda. Den vanligaste stölden är båtmotorn som sedan säljs på svarta marknaden. Eftersom båtförsäkringen inte är obligatorisk som bilförsäkringen är det förvånansvärt många som struntar i den. En bra båtförsäkring, GPS och båtsamverkan är dock grunderna för att ha en skyddad båt, menar många.

Eftersom båtförsäkringar inte är obligatoriskt är det inte heller så många som vet vad de bör leta efter när det kommer till bra försäkringar. På konsument IQ har de en tjänst där de jämför båtförsäkringar och tittar på olika fördelar som finns. De ger också en bra översikt vad det är försäkringen bör täcka och vad du ska tänka på innan du väljer. En bra sak att tänka på är exempelvis att småbåtar oftare blir stulna än de stora båtarna – det gäller även din eka eller kajak.

Båtinbrott och stölder ökar

På sommaren när det börjar bli mörkare på kvällarna igen ökar båtstöderna rejält. Det vanligaste är att själva motorn stjäls för att sedan säljas vidare. Aktersnurror är också dyra och många köper dem begagnat utan att veta att det är stöldgods. Landsbygden är också ett känsligt område eftersom storstäderna ofta har välorganiserade båtklubbar som bevakar båtarna dygnet runt.

larmtjänst går man ut med att man rekommenderar båtsamverkan och polisen har själva gått ut med att båtägarna är alldeles för illa förberedda inför stölder och olyckor kopplade till båten.

För att skydda din båt bör du ha:

  • Båtförsäkring
  • GPS-sändare
  • Ett bra lås beroende på vilken båttyp du har
  • Båtsamverkan med grannar eller

En GPS-sändare kan hjälpa polisen i sin jakt på tjuven. I ett fall spred sig polisens egen video viralt då polisen filmade en tjuv som tack vare en GPS-sändare kunde bli tagen på bar gärning. Polisen kunde enkelt fånga tjuven och man förföljde den utan att tjuven märkte något. Nu uppmanar polisen fler att vara vaksamma och ta till de knep man kan för att försvåra för de organiserade ligorna att sno våra båtar och båtdelar.