Är hästkrafterna i fokus inför ditt båtköp?

Tillhör du kategorin båtköpare som fokuserar på hästkrafterna när du ska köpa båt? I så fall är du inte ensam. Att lugnt och stilla segla fram i en segelbåt är inte något som efterfrågas av alla. Istället är det hästkrafterna och farten som lockar på sjön. Men vilken båt passar bäst för dig?

Det finns många varianter av båtlivet. Vissa föredrar den stillsamma segelbåten, den lilla enkla roddbåten eller den lite större och snabbare motorbåten. För andra är det själva upplevelsen att framföra ett snabbt fordon på sjön som lockar mest och där farten och hästkrafterna är i fokus. Ta en titt här: https://ryds.se/catalog/groups/styrpulpet och se efter en båtmodell som tilltalar dig, men fundera också på vilken båt som passar dig bäst.

Snabbheten sitter i motorn

De flesta som ska föreställa sig en snabb båt, tänker säkert på en medelstor motorbåt av något slag, exempelvis en Flipper 900. Den typen av motorbåt är visserligen snabb, men den funkar även bra för den lilla familjen som ska ut på sjön över dagen. Snabba motorbåtar kommer dock i många variationer och modeller, både vad gäller material och storlek. Snabbheten sitter som bekant i motorn, men ju större och tyngre båten är, desto trögare går den. Försök hitta en kombination mellan snabbhet och nytta – alltså vad du ska ha båten till. Utöver det ska du så klart också välja en motor med rätt hästkrafter för dina behov.

Olika båtar – samma hästkrafter

Att kombinera rätt motor med rätt skrov är viktigt både ur säkerhetsperspektiv och behovsperspektiv. Är ni en mindre familj som vill ha en snabb och bekväm båt, funkar en medelstor motorbåt jättebra. Vill du främst ha båten som ett sätt att ta dig från A till B och inte är så beroende av bekvämlighet, finns det många båtar att välja på i olika storlekar och material. Exempel på dessa är: gummibåtar, aluminiumbåtar, plast- och glasfiberbåtar. Dessa finns i olika längder och storlekar beroende på dina behov.

Träbåtar är däremot inte ett bra alternativ när du ska ha en snabb båt, då skrovet är väldigt skört jämfört med andra material. Föredrar du känslan av att åka motorcykel kan vattenskotern vara något för dig. En modern uppfinning är den flygande elbåten för den som vill vara miljösmart.