Är segling det nya fixed gear?

Segling har alltid varit en fritidsaktivitet som präglats av en viss glamour, det har varken Lasse Åbergs film SOS eller tusentals sjöscouter i optimistjollar kunnat ta död på. Men de senaste åren har något hänt. Numera är segling inte bara glassigt, stekigt eller vad man nu vill kalla kombinationen av friluftsaktivitet och glamour: numera är segling också trendigt.

Många former av friluftsliv och sport, som långfärdsskridsko och cykling, har de senaste åren fått ett rejält uppsving.  Ett av de mer talande exemplen är det amerikanska waspiga märket Tommy Hilfiger, som öppnade sin första butik i Sverige  på en båt, och som valde att framför allt sälja kläder som förknippas med segling i den. Chefen för företaget, mr Hilfiger himself, sade följande i samband med butiksöppningen:

Prepsters är de nya hipsters, enligt Tommy Hilfiger, som nu är ute på turné med tolv stopp över hela världen med sin Prep Collection. På den turnén är Sverige och Stockholm, enligt Tommy Hilfiger, med alla våra upprullade chinos, seglarskor med bara fötter och skärgårdssommar ett givet stopp.

Preppy-tips

Preppy-modet förknippas med överklassen på den amerikanska östkusten, och innehåller element som blå och rosa button down-skjortor, röda manchesterbyxor, tweedkavajer och seglarskor. De senaste åren har en stor del av inspirationen till herrmodet kommit därifrån, istället för från rock- och streetmode. Som en del i detta har intresset för segling också ökat.

För den som vill ägna sig åt segling, eller bara se ut som hen gör det, men har ont om pengar är det en bra idé att använda sig av rabattkoder. Med en bra Spartoo rabattkod kan man få seglarskorna billigare, till exempel.