Båtförsäljningen ökar

Det säljs fler båtar än på länge och den varma sommaren och låga räntor har gjort svenska folket båtsugna. Men hur ska man egentligen tänka kring båtköpet?

båt

Här kan man läsa att branschorganisationen Sweboat tror att båtförsäljningen kommer att öka med 20 procent i år. Varför man tror att fler kommer att köpa båt än tidigare beror på att räntorna ligger på en låg nivå och att vi har haft en solig sommar. Dessa faktorer är rätt viktiga när det kommer till köpviljan hos konsumenterna. Trenden bland båtköpare i år är att fler vill ha större båtar än tidigare. Den låga räntan är även här orsaken till att fler vill satsa på större båtar. Man är nämligen beredd på att lägga några hundratusen mer på sin nya båt.

Högre försäljningsnivåer

Och den här ökningen av sålda båtar gäller inte bara i vissa delar av landet, utan hela Sverige verkar vara båtsugna. På Sveriges Radio kan man läsa att försäljningen går extra bra i Halland och att man där verkligen fått ett uppsving. På samma sida kan man dock läsa att båtförsäljningen ännu inte nått upp till de nivåer som man låg på fram till finanskrisen år 2008, men att det finns en chans att man kommer upp till de nivåerna om försäljningen fortsätter på det här sättet.

Tänk till innan köp

Något som också bidrar till att fler båtar säljs är att man håller på att förändra branschen och hitta alternativa lösningar till ägande. Man kan exempelvis äga en andel av en båt och boka den på nätet när man vill använda den. Service och förvaring sköter då företaget som man har en andel hos. Men även om det finns många alternativa lösningar, är det inget som slår att äga en helt egen båt. Det finns dock en del att tänka på när man ska köpa en båt och några saker är:

  • Att man måste ordna med transport av båten. Foxrey erbjuder båttransport till ett bra pris för den som är intresserad.
  • Att det kan vara bra att testa att ha en båt innan man köper den, så att man vet att det är något som passar en.
  • Att fundera över hur mycket tid man har över att lägga på båten. Den kan uppta mer tid än man tror. Läs mer.