Bo på båten

En del använder inte bara båten som ett transportmedel till havs, utan de bor faktiskt även i båten året om. Det finns både många fördelar och nackdelar med att bo till havs.

3547204-sida-vid-sida

Vi har för ett tag sedan skrivit om att man kan vilja göra om sitt hus lite innan man säljer det.

”Om vi utgår från att du inte ska göra en stor renovering är det bra att tänka ljust och fräscht och inte så mycket inredning.” Läs mer.

Bor på båten året om

Men den här sidan handlar ju faktiskt om båtar och om det är något vi borde diskutera är det faktiskt hur det är att bo på en båt. För det är faktiskt en hel del människor som bor i sin båt året runt. Ett exempel på några som gör det är paret som de skriver om i den här artikeln. De är i 50-årsåldern och bor i sin båt vid Gävle strand tillsammans med sina två dvärgpapegojor och två hundar.

Finns för- och nackdelar

När mannen i paret köpte båten för femton år sedan var den tänkt att fungera som en sommarstuga. Men så blev det inte och nu har de bott året runt i båten i över åtta år. När de bestämde sig för att bo på båten renoverade de den, isolerade den och plastade in det gamla skrovet. Paret berättar att det är som att bo i ett litet hus när man bor i en båt. Det är alltid något som behöver fixas. Att värma upp båten kostar dessutom som att värma upp en mindre villa. Fördelarna väger dock upp nackdelarna. Den ständiga havsutsikten, möjligheten att åka med huset var man vill och att man har en uteplats på däck är för härligt för att flytta till en lägenhet, säger paret.