Till havs!

Till havs med solfyllda segel, vinden för oss dit vi vill… lyder en fantastisk sångtext man lätt får på näthinnan när man ställer sig bakom rodret. För visst är det en solig dag, med vind som tar tag i seglen som man tänker på när man drömmer om sin båt. Och har du en stor rackare kanske du vill passa på att köra kommunalt och med det ta ett Sjöbefäl, Fartygsbefäl klass 8 för att få ännu större anledning till att vara ute på vattnen och höra vågorna klucka lugnt. Men, nu verkar det vara så att genom att åren flyter förbi så verkar även sjövetten flyta med och kvar blir många beslut som kan vara livsfarliga både för en själv och för andra på havet. Så, se till att hålla koll på sjövettet innan du sätter på dig flytvästen och hoppar ner i båten.

Sjövett

Ja, många verkar bara tro att det är att hoppa i båten och bege sig ut på havet utan flytväst och utan att ha kontroll över sjökort för att undvika att åka på grund. Tyvärr är det inte så, och hur skulle det vara om man var tvungen att gå med i en båtklubb för att få tillstånd att bege sig ut på havet?

 

När det kommer tillbåtar borde vi ha samma känsla som vi har när det gäller bilar och trafikvett. Vi skulle aldrig åka utan bilbälte och vi skulle aldrig åka berusade eller om vi inte hade körkort och kontroll över vårt fordon. Så, med samma hänsyn till havet skulle vi tillsammans kunna minska olyckorna och med detta öka säkerheten. Och om du funderar på att utöka ditt havsliv så är det viktigt att du är en säkerhetsspridare genom att tala med din umgängeskrets för att öka säkerheten så att dem i sin tur kan förmedla kunskapen. Detta för att sprida säkerhet på havet.