Lyxigare båtliv

Det finns båttillbehör och så finns det båttillbehör. Med det menar vi att det finns båttilbehör som man verkligen behöver, som flytvästar, fendrar och den mest grundläggande navigationsutrustning, och sen finns det den där lyxen som man kanske inte behöver, men som gör seglatsen så mycket mer njutbar.

Våra förfäder vikingarna seglade på floderna genom vad som nu är Ryssland och länderna i Kaukasus ner till Bagdad, och norska och danska vikingar tog sig till Spanien, Brittiska Öarna, Island, Grönland och Nordamerika. Detta gjorde de i drakskepp som saknade de allra flesta bekvämligheter, men som i gengäld höll betydligt längre är de flesta båtar som svenskar idag använder för privatbruk.

Å andra sidan hade vikingarna inte GPS eller ens kompasser, vilket bör ha lett till att de seglade vilse ganska många gånger innan de kom hela vägen till Bagdad. Vill man undvika snedseglingar och samtidigt göra det så bekvämt för sig som möjligt kan man investera i en trådlös AIS-receiver, som samlar in data och strömmar den till en iPhone eller iPad. På det sättet kan man hålla koll på sin position, vattendjupet, båtens fart och vindens styrka utan att lämna sin bekväma plats i solen på däck.

Vissa skulle invända att med sådana moderna bekvämligheter skulle Leif Eriksson aldrig ha nått Amerika, och det är kanske sant. Å andra sidan vill man ju gärna ha det så bekvämt som möjligt när man nu har båtlivet som hobby, och att spara till lyxiga båttillbehör som just en trådlös mottagare, eller en solcellspanel för att kunna se på film på båten, är något som många båtägare unnar sig.