Behöver en båtägare kunna civilrätt?

Det är en gammal sanning att det alltid är bra med grundläggande kunskaper i juridik. Straffrätt har de flesta ett hum om, även om det inte är så många som exempelvis vet var gränsen går mellan snatteri och stöld. Civilrätt däremot är ett rättsområde som påverkar våra liv dagligen, men där de allmänna kunskaperna är låga. Det har delvis att göra med att det är ett så brett område, i civilrätten ingår bl.a.

  • Regler som rör köp, hyra och andra avtal.
  • Regler för skadestånd, även i mål som i övrigt faller inom straffrätten.
  • Familjerätt, som bl.a. innefattar äktenskap, adoption och arv.

Det här kan göra att civilrätten framstår som svåröverskådlig, men samtidigt är det ofta nödvändigt att ha ett hum om de regler som gäller på detta område. Det gäller inte bara den som står i begrepp att gifta sig, adoptera eller liknande, utan kunskaperna kan behövas i helt andra sammanhang.

Fallet Rödön

Ett exempel, som troligen är extra relevant för båtägare på västkusten, är den här nyheten. Vid Rödön i Uddevalla hyr kommunen bland annat en småbåtshamn. Denna arrenderas ut av en stiftelse som nu vill höja avgiften för arrendet ganska kraftigt: man talar om en tredubbling. Detta kommer att innebära att det blir betydligt dyrare att ha sin båt vid Rödön.

För tio år sedan bestämdes avgiften för arrendet till 60 000 kronor per år, en summa som sedan har räknats upp i enlighet med konsumentprisindex. Nu löper avtalet ut och måste omförhandlas, och det är då som tredubblingen blir aktuell.
Har du själv haft din båt vid Rödön kan det finnas anledning att börja se sig om efter en annan båtplats i Bohuslän redan nu.

Nyttan av civilrätt

Tyvärr kommer det att vara svårt att hitta en som är billigare än de som Gustafsbergsstiftelsen har stått för. Det finns information om civilrätt på internet som kan vara bra att ta del av, för att veta vad som gäller, och vilka avgifter som kan tas ut. Den som har grundläggande kunskaper i civilrätt har oftast bättre koll på sina rättigheter, vilket underlättar såväl när man ska hitta en båtplats som i andra sammanhang.